Soup & Spice Project

2011-es évi fogadalmam: megismertetni az emberekkel hogy a leves több annál mint amit eddig hittek. Utazás a kontinensek között, más kultúrák asztalra terítése, ízek kavalkádja, fűszerek pezsgése, forró élmény az ízlelő bimbóknak, erő a testnek, élmény a családnak. Ha velem utazol megismerheted a fűszernövények titkait, egészségünkre való hatásait és sok -sok érdekességet a gasztronómia világából.

Kedvenc blogom:

www.vacsinalam.blogspot.com

Jalapeno krémleves tortilla chipsszel

S&S 2011.01.03. 00:30

 

Még mindig Mexikó...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a recept Magyarországon még sehol sem található csak itt és az ikertesóm blogján:vacsinalam.blogspot.com -n! Én egyszer egy kiváló mexikói étteremben  ettem ilyen levest, ám a receptet persze nem osztották meg velem. Így kénytelen voltam az ízlelőbimbóimra hagyatkozni  és ezen élmények segítségével megalkotni vagyis valamilyen szinten én találtam ki, alkottam meg ezt a finom levest. :)

CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!

A jalapeno paprika legjellemzőbb  tulajdonsága, hogy  hihetetlenül erős!

Egyike a leghíresebb paprikáknak. Nevét a mexikói Veracruz állambeli Jalapa város után kapta.

De mitől is csípős? Egy színtelen és ízetlen vegyület miatt, amely a kapszaicin. 

Nagyon stabil vegyület, sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Kivonata fehér por, mely alkoholban oldódik, de vízben nem. Ezért nem segít, ha a paprika csípősségét víz ivással próbáljuk enyhíteni. Egy Wilbur L. Scoville nevű tudós dolgozta ki az eljárást, hogyan lehetne meghatározni tudományosan, mennyire is csíp egy paprika.

A Scoville egység azt a számot adja, hányszoros higításban érezhető még a csípősség. A jalapeno csípőssége 2.500-10.000 Scoville egység. A magyar csípős paprika 100-500. De ez ne rémisszen el senkit, mert ettől  különleges!

Gyerekkoromban én sem értettem, hogyan lehet a csípőset szeretni, elvesznek benne az ízek, de mára felnőttem hozzá és igazán élvezem! Mondjuk ehhez kellett az, hogy az első élményem a csipős paprikával fantasztikus volt!

Egy olíva olajban érlelt jalapeno paprikát ettem, ami töltve volt az utánozhatatlan ízű amerikai mogyoró vajjal, abból is a klasszikus édes smooth fajtával, amely krémesen lágy. Hú, hát az valami fenomenális! A csípős paprikát, ellensúlyozza az édes, krémes mogyoróvaj. Olyan íz kavalkád, aminek nem lehet ellenállni :) Mindenkinek meg kell kóstolni egyszer! 

Ettől a levestől minden férfi odáig lesz! Az enyém legalábbis nagyon, utána ügyesen manipulálhatom legújabb kívánságom felé...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 6 főre:

2 liter húsleves alaplé ( akár leveskockából)

1 doboz paradicsom szósz

2-3 evőkanál jalapeno paprika

4 fej vörös hagyma

4 gerezd fokhagyma

2 tv paprika

vegeta

oliva olaj

 

 

Tálaláshoz:

Feta sajt

tortilla chpis

 

Az elkészítése nagyon egyszerű és gyors!

A vizet felteszed főni, bele dobsz 1-2 leves kockát, vagy egy darab csontot, farhát csirkét, ami éppen otthon van egy húsleves alaplé elkészítéséhez.

Ezután a hagymát és a fokhagymát megpucolod, majd  a jalapeno paprikával, tv paprikával és egy kis leveslével összeturmixolod. Kezdők még ne tegyék bele itt a paprikát. Előbb ízesítsék meg  a levest  a saját ízlésük szerint, ha úgy érzik jó akkor mehet bele a  paprika!

Miért is? Mert aki nincs hozzászokva a csípősséghez az onnantól nem igazán fogja érezni jól ízesített-e. Más szóval ebbe a levesbe még  a kezdők se tudnak belebukni :)

A hagymás pépet ezután  a levesbe öntöd, hozzáteszed a paradicsom szószt is,  mivel ez egy paradicsomos alaplé. (Nem sűrített paradicsomot, szószt!) Megízesíted, sóval, kis borssal, vegetával. 3-4 evőkanáé olíva olajtól még krémesebb, lágyabb lesz. Innentől a leves maga végzi a munkát, hagyod főni egészen forrásig.

Amint forr, az ízek jól összeérnek, hagyd forrásban kis lángon még 5 percig.

Nincs szükség másra, mint feta sajtot vagy bármilyen lágy sajtot kockázz az aljára, ez azért szükséges, mert ettől lesz lágy a csípősség érzése, mint a mogyoróvajnál. 

Mellé tortilla chipset tegyél és máris bezsebelheted a pasid dicséreteít!

 

Hasznos tudnivalók:

 

A jalapeno paprikát én a budapesti Lehel piacon szerzem be, egy üveg 700 forint körül van, de az legalább 10 adag elkészítésére elegendő.

Attól függ mekkora a család! (én 4 fővel számolok) A képen látható üvegben veszem és tárolom hónapokig, ebben szeletelve van már

a savanyított paprika. Sokféle ételhez lehet még apróra darabolva használni. Jó ha van belőle a hűtőszekrényben.

 

A paradicsomszószból a legfinomabb a házi, de nagyszerűen helyettesíthető a dobozos paradicsom szósszal Tescóban, Lidlben 150 forintos áron szerzem be őket. Ez elengedhetetlen kelléke a konyhámnak, mindig van belőle tartalék.

 

A tortilla chipset is ebben a két üzletben érdemes beszerezni, mert itt a legolcsóbb. Ha valaki tud jobb áron nyugodtan szoljón hozzá. J Ami fontos, ne sima chipset vegyetek, mert az nem helyettesíti, elolvad a levesben! A keményebb faját kell venni, ebből van natúr, sajtós, sós és csípős, ehhez a leveshez a csípős nem igazán kell. Azt hiszem ezt nem kell magyaráznom. Sok sikert a megvalósításhoz és remélem ízleni fog nektek is!

 

Tüzes jó étvágyat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://soupandspice.blog.hu/api/trackback/id/tr602555580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása