Soup & Spice Project

2011-es évi fogadalmam: megismertetni az emberekkel hogy a leves több annál mint amit eddig hittek. Utazás a kontinensek között, más kultúrák asztalra terítése, ízek kavalkádja, fűszerek pezsgése, forró élmény az ízlelő bimbóknak, erő a testnek, élmény a családnak. Ha velem utazol megismerheted a fűszernövények titkait, egészségünkre való hatásait és sok -sok érdekességet a gasztronómia világából.

Kedvenc blogom:

www.vacsinalam.blogspot.com

Brokkoli krémleves

S&S 2011.01.08. 19:08

 

ZÖLD... ZÖLDEBB... MÉG ZÖLDEBB...


 

Kóstoljunk brokkolit!

 

 

Tegnap a kisebbik fiammal mentem vásárolni a hosszú autóúton  játszani kezdtünk amíg én vezettem, ő meg hátul a gyerekülésből írányított. A játék lényege, hogy ki kellet találni mire gondol a másik, igeeen a jól ismert "Kérdezz-felelek"-et hívtuk unalom üzőnek. Természetesen ügyeltem arra, hogy a fiam megfelelő mennyiségű Kitaláltam! szócskát zsebeljen be. Dícséretképpen mondtam is neki: - Gergő, te vezetsz! - erre Gergő megszeppent hangon csak annyit mondott: -De, Anya nekem nincs is jogsim!Fogd csak tovább a kormányt! :)

 

Szóval a szupermarketben találtam gyönyörű, friss brokkolit és gondoltam, ha már otthon nő uralom van (3-1az arány a férfiak javára) akkor ezt ismét bebízonyítom. :) A címből kitaláltátok, igen krémlevest készítettem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A brokkoli neve olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében azáltal, hogy olyan fontos enzimek működését is támogatja, melyek miatt hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.

A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra. Párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható.

 

A krémlevesek elkészítése egyszerű és nagyszerű! Mi szükséges hozzá?
Zöldség, sűrítő anyagnak 1 szem burgonya, kevés tejszín, zöldség vagy húsleves alaplé és a botmixer.

 

Hozzávalók 4 főre:                   

  2 fej brokkoli rózsáira szedve
  1liter zöldség v
agy húsleves alaplé
  1 hagyma finomra aprítva
  2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

  1 db krupli
  kb. 3dkg vaj
  só

  fehérbors


 

 

 

 

Tetejére:
Pirított magvak
(ki mit szeret)
Brokkoli bimbók

 

Elkészítése:
A vajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Felöntjük az alaplével és forralni kezdjük. Beletesszük a brokkolirózsákat és az apóra vágott krumplit. A rózsákat kb. egyforma, viszonylag kis méretűre szedjük, hogy egyszerre puhuljanak meg. Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A brokkoli szárát meghámozzuk, egész apróra felkockázzuk, a leveshez adjuk azt is.

Fedő alatt, kb. 6-10 percig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul, de nem fő szét. Robotgéppel vagy botmixerrel pürésítjük. Mivel én szerettem, ha a tetején van néhány brokkoli bimbó és nyersen egészségesebb is, ezért a tetejét megszórom vele, díszítésnek pirított napraforgó magot tettem rá, valamint olívaolajjal meglocsolt pirítóst szolgáltam mellé.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontos egészségmegőrző hatása:

    - csökkenti a sejtkárosító molekulák számát
    - védi a szívet
    - segít a rákmegelőzésben
    - védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől
    - aktivizálja az immunrendszert
    - erősíti a csontot
    - védi a szemet
    - gyomorfekély elleni küzdelem harcosa
    - méregtelenít


    A brokkoli megfőzése majdnem 90%-al gyengíti áldásos hatását. Honnan lehet ezt tudni? Egészen kézzelfogható a válasz. Mindössze annyit tettek a kutatók, hogy nyers és főtt brokkolit kínáltak férfiak egy-egy csoportjának, majd megvizsgálták a vérben és a vizeletben található sulforphane mennyiségét.
    Míg a nyers brokkolit fogyasztókban a sulforaphane biológiai hasznosulása 37% volt, addig a főtt brokkoli esetében ez mindössze 3,4%-ot ért el.

    A főzést a könnyebb emészthetőség miatt "találtuk fel". A sulforaphane felszívódása a testben mégis lassabban történik meg, ha a brokkolit megfőzzük. Ha nyers brokkolit fogyasztunk, akkor másfél óra múlva már megfelelő mennyiségben található meg szervezetünkben ez a vegyület, főtt brokkoli után még hat óra múlva sem tapasztalható a kielégítő fulforaphane szint.

 

Az első lehetőség, hogy ezt a ízletes krémlevest egészségbaráttá, azaz olyanná tegyük, hogy a sulphoraphane csodás hatása érvényesülhessen tegyük a következőket:

  • Készítsük el hagyományos módon a brokkolikrémlevest!

  • Fogjunk egy 

    nyers brokkolit, és morzsoljuk bele kézzel a kész levesbe!

     

Az ízvilágot csak tovább finomíthatjuk ezzel a lépéssel, a nyers brokkolidarabkák, azok az apró kis bimbócskák csak még érdekesebbé teszik a levest.

Ha azt szeretnénk, hogy teljes egészében csak nyers brokkolit használjunk, akkor kövessük azt az amerikai receptet, mely szerint, kevés víz hozzáadásával elég összeturmixolni a nyers brokkolit. A recept ezután egy kevés tejszínt javasol valamint fűszere
ket az ízesítéshez.


 Jó étvágyat mindenkinek!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://soupandspice.blog.hu/api/trackback/id/tr842570293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása