KRÉMES, HÁROM SAJTBÓL KÉSZÜLT,
FÜSTÖLT SAJTKRÉMLEVES
Hozzávalók 6 főre:
10 dkg vaj
2 púpozott evőkanál finomliszt
2 púpozott evőkanál keményítő
1 l víz
1 l tej
1 húsleveskocka
15-20 dkg vékonyan reszelt füstölt sajt (Karaván)
15-20 dkg vastagon reszelt mozzarella vagy trappista(tömbből vágass)
2 db tömlős sajt
2 közepes fej hagyma
3-4 fej fokhagyma
őrölt bors
Elkészítése:
A vajat fölolvasztjuk a lábasban, az apróra kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk benne, majd a pépesített fokhagymát is rászorjuk. Óvatosan, rövid ideig píritjuk, mert a fokhagyma hamar megkeseredik. Ezután a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. Mintha besamelmártást készítenénk. Lassan, kis adagokban öntjük hozzá a tejet. Fűszerezzük egy kis sóval, borssal. Mikor szépen besűrűsödött, beleöntjük a vizet és beledobjuk a húsleveskockát. Közben a sajtokat lereszeljük, a levesbe szórjuk a tömlős sajtokkal egyetemben. Kevergetve pár perc alatt simára főzzük. Mikor forrni készül én keményítővel sűrítem. Egy kis tejjel elkeverem a két púpos evőkanál keményítőt majd a leveshez öntöm.
FONTOS!
A tejből tegyünk félre 1dl a keményítő elkeveréséhez! A sajtoknál tegyünk félre egy kicsit, mellyel a végén megszórjuk a leves tetejét. Én a füstölt sajtot az íze miatt kedvelem ehhez, vagy a mozzarellát mert az a meleg levesben olyan finoman nyúlik. :)
TÁLALÁS:
Én ennél a receptnél levescipóban tálaltam. Ha leveses tálba öntjük akkor a tetejére reszelt sajt nagyon feldobja és mellé egy kis pirítós is dukál!