Soup & Spice Project

2011-es évi fogadalmam: megismertetni az emberekkel hogy a leves több annál mint amit eddig hittek. Utazás a kontinensek között, más kultúrák asztalra terítése, ízek kavalkádja, fűszerek pezsgése, forró élmény az ízlelő bimbóknak, erő a testnek, élmény a családnak. Ha velem utazol megismerheted a fűszernövények titkait, egészségünkre való hatásait és sok -sok érdekességet a gasztronómia világából.

Kedvenc blogom:

www.vacsinalam.blogspot.com

Háromsajtos krémleves

S&S 2011.02.06. 21:10

KRÉMES, HÁROM SAJTBÓL KÉSZÜLT,

FÜSTÖLT SAJTKRÉMLEVES

 

 

 Hozzávalók 6 főre:


10 dkg vaj
2 púpozott evőkanál finomliszt

2 púpozott evőkanál keményítő
1 l víz

1 l tej
1 húsleveskocka
15-20 dkg vékonyan reszelt füstölt sajt (Karaván)

15-20 dkg vastagon reszelt mozzarella vagy trappista(tömbből vágass)

2 db tömlős sajt
2 közepes fej hagyma

3-4 fej fokhagyma

őrölt bors



Elkészítése:
A vajat fölolvasztjuk a lábasban, az apróra kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk benne, majd a pépesített fokhagymát is rászorjuk. Óvatosan, rövid ideig píritjuk, mert a fokhagyma hamar megkeseredik. Ezután a lisztet 1 perc alatt világosra pirítjuk benne. Mintha besamelmártást készítenénk. Lassan, kis adagokban öntjük hozzá a tejet. Fűszerezzük egy kis sóval, borssal. Mikor szépen besűrűsödött, beleöntjük a vizet és beledobjuk a húsleveskockát. Közben a sajtokat lereszeljük, a levesbe szórjuk a tömlős sajtokkal egyetemben. Kevergetve pár perc alatt simára főzzük. Mikor forrni készül én keményítővel sűrítem. Egy kis tejjel elkeverem a két púpos evőkanál keményítőt majd a leveshez öntöm.

FONTOS!

A tejből tegyünk félre 1dl a keményítő elkeveréséhez! A sajtoknál tegyünk félre egy kicsit, mellyel a végén megszórjuk a leves tetejét. Én a füstölt sajtot az íze miatt kedvelem ehhez, vagy a mozzarellát mert az a meleg levesben olyan finoman nyúlik. :)

TÁLALÁS:

Én ennél a receptnél levescipóban tálaltam. Ha leveses tálba öntjük akkor a tetejére reszelt sajt nagyon feldobja és mellé egy kis pirítós is dukál!

 

 

Szólj hozzá!

Frankfurti leves

S&S 2011.01.28. 22:32

HÓDÍTÓ LEVES A MAJNA PARTJÁRÓL:


 

Ezt a levest kisebbik fiam unszolására készítettem el. Késő este volt már, de csak nem hagyta magát. Aznap az óvodában ez volt az ebéd. Mivel már régen főztem ezt a levest, új felismerésként kezelte, hogy mutathat nekem valami újat. Áradozva mesélte, hogy bizony ez egy új „találmány”, mert a virslit nem csak hot-dogként, nem csak kenyérrel vagy salátában lehet ám enni, hanem mááár leeveesben iis!

Gergő pedig virsli rajongó, akinek e-nagy újdonság bejelentése varázslatos dolog volt! Szóval anya, ezt meg kell ma főznöd, nem lehet hogy ez a leves csak az ebéd mulandó emléke legyen, most este, itthon is kell hogy együtt ismerjük meg eme csodát.

Gyors vásárlás a sarki zöldségesben és röpke fél óra alatt tálalva lett a leves.

Vacsora közben beszélgettünk, Gergő nagyon szeret focizni és erről beszélgetni velünk. Bőszen mesélte, hogy az udvaron ma is ott volt a csodálatos négyes (ők azok akik megszállottan fociznak, a mag) és nagyon izgalmas csatákon vannak túl. Megtudtuk, hogy ki szeret kapus lenni, ki nem bírja a vereséget, hogyan számolják a gólokat. Kérdeztem hogy ki a csapatkapítány, Gergő rávágta, hogy természetesen ő. Ő választja ki, hol a kapu,ki lesz a társa és motiválja a srácokat. Az jó, és ki a másik csapat kapitánya kérdeztem érdeklődve. Anyaaaa, hát az is ÉN!

Ehhez nincs mit hozzá tenni :)) álljon itt akkor most a kedvenc recept!

HOZZÁVALÓK:

4 személyre:

  • 1 kis fej vöröshagyma

  • 1 kis fej kelkáposzta

  • 2-3 gerezd fokhagyma

  • 1 ek. liszt

  • só, bors

  • majoranna, köménymag

  • pirospaprika

  • 2 dl tejföl

  • 2-3 pár virsli


 FRANKFURT:




 

 ELKÉSZÍTÉS:

1. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a tört fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, és rövid ideig összepirítjuk. (Figyeljünk, nehogy megégjen!).

2.A kelkáposzta külső leveleit eltávolítjuk, megmossuk, felnegyedeljük. A torzsáját kivágjuk, majd éles késsel kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk.
Rádobjuk a párolt hagymára, kevergetve megfonnyasztjuk, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük. A fűszerekkel és leveskovkával ízesítjük.

3.Vékony rántást készítünk: 1 evőkanálnyi lisztet kevés olajon zsemleszínűre pirítunk, megszórjuk 1 mk. pirospaprikával. Hideg vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a forró levesből merünk bele 1-2 kanállal. A tejfölös rántást a levesbe öntjük, 10 perc alatt kiforraljuk.

4.A virsli héját lehúzzuk, felkarikázzuk, mindkét oldalát olajon megpirítjuk és ezt is beletesszük a levesbe és néhány perc alatt készre főzzük.
Friss kenyérrel, esetleg további tejföl hozzáadásával tálaljuk.

Szólj hozzá!

Napi hasznos!

S&S 2011.01.15. 00:41

ZÖLDSÉGEK FELDOLGOZÁSA

 

A mai bejegyzés a zöldségek előkészítése, feldolgozása, sajátosságainak bemutatása. Főzésnél fontos a jó időbeosztás és a hasznos trükkök, praktikák ismerete. Ehhez találtok itt hasznos tudnivalókat oktató videókat!

Jó tanulást!

 

Hogyan használjuk?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 HAGYMA:

Egészben: húslevesben héjával együtt főzzük

Cikkelyekben: ragukhoz

Karika: pl. a hagymás rostélyoshoz a tisztított hagymát, a leveleit keresztbe vágva, vékonyan leszeleteljük

Félkarika: pl. a párolt káposzta készítésénél a tisztított hagymát félbe, majd keresztbe vékony szeletekre vágjuk

Finom, apró: a legtöbb étel készítéséhez így használjuk - a tisztított, felezett hagymát a volt gyökeres részével felénk fordítva sűrűn bevagdossuk úgy, hogy ne essen szét, ezután elfordítva a deszka lapjával párhuzamosan egy-két helyen bevágjuk, majd keresztbe apró darabokra metéljük

 

Videó megtekintése:

www.youtube.com/watch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BURGONYA:

Egészben: pl. a rakott burgonya készítéséhez jól megmossuk, majd hideg, sós vízben tesszük fel főni a héjas burgonyát;

Cikk: pl. a serpenyős vagy paprikás burgonya készítéséhez a tisztított burgonyát hosszában félbe, majd cikkekre vágjuk

Hasáb: a hasábburgonya készítésénél a tisztított burgonyát kb. 4- hosszú és 6-7 mm-es másik két dimenziójú hasábokra vágjuk

Kocka: a tisztított burgonyát, kb. élhosszúságú kockákra vágjuk, majd bő zsiradékban megsütjük; vagy megfőzzük

Korong, karika: két alaptípusa ismert, vagy héjában főzzük a burgonyát és hámozás, kihűtés után, kb. fél cm vastag korongokra vágjuk, vagy először tisztítjuk, majd vékony karikákra szeleteljük

 

Videó megtekintése:

www.fozniakarok.hu/cikk.php


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SÁRGARÉPA:

Egészben: a tisztított répát, pl. így tesszük a húslevesbe

Kocka: pl. a szárnyasragu-levesnél a tisztított sárgarépát, kb. fél cm élhosszúságú kockákra vágjuk

Karika: a tisztított sárgarépát vagy vékony karikákra, vagy először hosszában félbe vágjuk, majd keresztbe vékonyan leszeleteljük.

 

Videó megtekintése:

www.youtube.com/watch


 

 

Szólj hozzá!

Igazi magyar gulyásleves

S&S 2011.01.14. 21:50

 VASÁRNAPI EBÉD, SZABADBAN FŐZÉS?

A GULYÁS AZ IGAZI!

 

  

MIÉRT is ez a leves? Mert imádom, mert annyiféleképpen ettem már, mert az ízek harmóniája dallamokká alakul, melyek ízlelőbimbóidon nyernek felismerést. Édes és lágy íze elvarázsol. Én most azt a receptet osztom meg veletek, amely szerintem a legízletesebb. EZ, AZ A LEVES melyet el kell készítenie minden, valamit magára is adó konyhatündérnek. :)

 

Eredete:

Nevét a marhapásztorról, azaz a gulyásról kapta, aki legfőbb fogyasztójának számított a XIX. sz. elejéig, amikor már megjelent a gazdagabbak konyhájában is. Azóta általános közkedveltségnek örvend, és a magyar konyha egyik fő kuriózumának számít. A gulyás, közeli rokonaival, a *pörkölttel és a paprikással szinte az egyedüli parasztételek, amelyeket a 19. században a polgári és a nemesi konyhában teljes mértékben létjogosultságot szereztek. A magyar konyha alapjait képező három ételfajta története elválaszthatatlan egymástól. A gulyás külföldön is az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel. A gulyás hírnevét az utóbbi évszázadban elhomályosította a gulyásleves, amelynek történelmi szerepe, elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok által készített eredeti gulyás ételé volt.


 

*Gundel Károly így igazít el a gulyás-pörkölt-paprikás-tokány ételek útvesztőjében:

"A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével. A pörkölt ugyancsak paprikával készült, itt azonban az apróra vágott hagyma nagyobb szerepet játszik, leve sűrű, mártásszerű, maga az étel raguhoz hasonlítható. A paprikás lényegében abban különbözik a pörkölttől, hogy csak fehér húsú állatokból, tejföllel, vagy tejföllel elkevert tejszínnel készül, némileg kevesebb hagymával és paprikával. Úgy is mondhatnánk, hogy ez a pörköltnek finomabb, szalonképesebb változata. A tokány az előző kettőhöz hasonló, de ennél a húst nem kockára, hanem többnyire kisujjnyi csíkokra vágjuk. Néhány tokánynál a paprika csak aláfestő szerepet játszik, esetleg el is marad, viszont előtérbe kerülnek egyéb fűszerek és segédanyagok, például a bors, a majoránna, illetve a paradicsom, füstölt szalonna, kolbász, gomba, zöldborsó stb."

 (Közönséges és legújabb Nemzeti Szakács Könyv, Kassa 1826)

 

Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg marhahús (lábszár a legjobb)
40 dkg sárgarépa,
20 dkg fehérrépa,
60 dkg krumpli,
1-2 paradicsom,
1-2 paprika,
80 dkg fej vöröshagyma,
zsír, vagy olaj
csipetke
3-5 tk.pirospaprika

1 tk. köménymag,

bors

gulyáskrém vagy gulyáskocka (esetleg marhahúsleves-kocka)

friss, ropogós kenyér :)                                                                                                                                     

 

  

 Elkészítése:

A gulyáslevest nagyon sokféle módon el lehet készíteni, és minden változatnak megvannak a maga rajongói, akik pár dologban mégis egyetértenek. Berántani, tehát a leves sűrítéséhez lisztet használni tilos. Ha mégis hígnak tűnne a leves, a paradicsompasztát ajánlják, de csak korlátozott mennyiségben adagolva (maximum néhány kanál), különben savanyú ízt kap.

A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron vagy olajon. Akitől e receptet tanultam azt mondta attól lett olyan krémes és sűrű a leves, hogy annyi hagymát tesz bele, amennyi húst! Jól teszed ha te is megfogadod a tanácsát, nekem bevált. Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apró húst, sózd meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára. Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva, éppen hogy ellepje (rövid lében) párold majdnem puhára, közben add hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát a köményt, szórd meg 3-5 teáskanál pirospaprikával és jól keverd át . Ekkor alapozzuk meg a gulyásleves fokhagymás ízét. Ha elforr a leve mindig kis vizet öntünk hozzá, lassú tűzön főzzük, éppen csak pöfékeljen, nem szabad lobogva forrnia. Közben megpucoljuk a zöldségeket, mindent kockákra darabolunk, hidd el így a legfinomabb, szinte elolvad majd a szádban. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor add hozzá a darabokra vágott (nem szeletelt) sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózd, s főzd, míg a krumpli és a zöldségek is megpuhulnak. Van aki vörösbort tesz bele, de ezt a levesnél tilos, csak pörkölteknél alkalmazzuk. Tehetünk bele gulyásleves kockát vagy gulyáskrémet. Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük.

 

Önállóan, egytálételként is kiváló fogás, azonban friss ropogós kenyér nélkül tálalni szigorúan tilos!

  

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó bográcsozást mindenkinek!                                 

Szólj hozzá!

Selymes karalábé krémleves

S&S 2011.01.09. 21:55

RECEPT A VILÁG VÉGÉRŐL

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyik nap csörgött a telefonom, a nagyobbik fiam, Kornél hívott, hogy vigyek el neki valamit gyorsan a Déli pályaudvarhoz. Én éppen ebédet főztem a kisebbik fiammal, Gergővel. Sem az időpont, sem a lehetőségem nem volt meg erre az útra, főleg, hogy mi a város másik végén Pesten lakunk. Ezért, ezt mondtam a telefonba: Most komolyan elvárod, hogy mindent itt hagyva elmenjek a világ végére?? A vonal másik végén, volt még néhány erőtlen próbálkozás, majd letettük a telefont. Gergő aki eddig a lábam mellett állt és hallgatott, most csillogó szemekkel nézett fel rám: - Anya, tényleg létezik a világ vége?Akkor menjünk már el és nézzük meg!

Aznap készült ez a leves :))))

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van aki még úgy imádja a nyers zsenge karalábét, mint én? Annak nem kell bemutatnom ezt a zöldséget. A nyers ,zsenge karalábé akár önmagában is fogyasztható. Kellemes íze miatt még a gyerekek is kedvelik. Fogyaszthatjuk méregtelenítő ételként vagy italként. A karalábé krémleves egyszerűen elkészíthető, mely nem igényel se habarást, se rántást, így egy aránylag egészséges leves.

 
Hozzávalók 4 főre:

  • 2 zsenge karalábé

  • 1 krumpli

  • 1 hagyma

  • 1 ek olívaolaj

  • 7 dl húsleves alaplé (vagy húsleveskocka)

  • 1,5 dl tejszín

  • só és fehérbors

Elkészítés:

A megtisztított hagymát, karalábét vágjuk kockákra. Egy lábasban melegítsük meg az olajat, a hagymát dinszteljük meg benne, majd adjuk hozzá a karalábét és a kruplit. Pár perc pirítás után öntsük fel a húslevessel. Főzzük a zöldségeket kb. 15 percig puhára a levesben.A levest vegyük le a tűzről, pürésítsük robotgéppel. Ahhoz hogy igazán selymes legyen egy szürőn is át kell paszírozni, majd ezután tegyük vissza melegíteni. Kézi habverővel keverve folyamatosan öntsük a tejszínt a levesbe. A levest melegítsük át ismét, ízesítsük sóval, fehér borssal. Díszítsük a karalábé zsenge, középen elhelyezkedő leveleivel, melyek nagyon tápanyagokban nagyon értékesek vagy szórjuk meg petrezselyem zölddel és kész.

JÓ TUDNI!

A karalábé akkor a legértékesebb, amikor friss és gumója kisebb. Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Legtöbb benne a kálium, ezenkívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is van benne. Só- és kalóriaszegény – 30 kcal/10 dkg – zöldségféle. Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó hatású, jó bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén. A benne levő enzimek elősegítik az emésztést. A karalábé leve a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően erős antibakteriális, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.

Ezért ebből is érdemes nyers turmix italokkal kezdeni a napot!

A zsenge gumókat legjobb nyersen felhasználni. Ez jót tesz a fogaknak is. A nagyobbakból levest, főzeléket, egytálételt vagy töltött karalábét készíthetünk. A fűszerek közül a lestyán, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, az ánizslevél és a fehér bors illik hozzá. Jó tudni! Zsenge, közepén elhelyezkedő levelei is értékesek. 

Szólj hozzá!

Mangós sütőtök krémleves

S&S 2011.01.08. 23:27

Mangós sütőtök krémleves



Sütőtökkel a plusz kilók ellen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sütőtök nem csak ízletes, de alacsony kalóriatartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálék: segít, hogy karácsony után elérhesse a kívánt testsúlyát!

 

Ha sütőtöklevest készítünk, általában zöldségekkel kombináljuk a tököt. A következő recept azonban kevésbé megszokott módon mangóval párosítja. Az ázsiai ízek kedvelőinek feltétlenül érdemes kipróbálni a kellemesen édes, lágy kókusztejes, mangós sütőtöklevest.

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 ek vaj

  • 1 fej hagyma

  • 50 dkg sütőtök

  • ½ tk őrölt római kömény

  • gyömbér

  • 3 dl (zöldséges) alapleves

  • 2 dl kókusztej (1 dl kókusztej alig tartalmaz energiát, összesen 10 kcal van benne.)

  • 1 mangó

  

Tetejére:

Pirított tökmag

 

Elkészítés:

A sütőtököt és a mangót meghámozzuk kiszedjük a mago(ka)t majd mindkettőt kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk és azt is apróra daraboljuk.

Egy nagyobb edényben megolvasztjuk a vajat, a hagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a tököt az alaplevessel felöntjük, római köménnyel, gyömbérrel kis sóval fűszerezzük, és fedő alatt addig főzzük, amíg a tök megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a mangót és a kókusztejet és a levest újra felfőzzük.

A levest botmixerrel pürésítjük. A tetejére pirított tökmagot teszünk, melyet mivel olajos növény zsiradék felhasználása nélkül pirítunk meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sütőtök pozitív hatásai:

Megfázásos betegségek hatékony ellenszere, esősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatással bír, diétázóknak különösen előnyös, hogy laktató, azonban kalória tartalma alacsony így teli hassal szabadulhatunk meg a fölös kilóktól. Ezért ezt a zöldséget is érdemes turmixként fogyasztani.

 

Mangó:

A mangó a szerelem gyümölcse. A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja zöldes pirosas árnyalatú, de színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs húsa narancssárga színű, íze és állaga az őszibarackhoz hasonlít. A gyümölcsnek egy darab nagyméretű, lapos magja van, amelyet rostos szőrök borítanak.

Íme egy hasznos link:

 

www.hazipatika.com/mediatar/media/Mango_Csinaljunk_csatnit/2374

 

Szólj hozzá!

Brokkoli krémleves

S&S 2011.01.08. 19:08

 

ZÖLD... ZÖLDEBB... MÉG ZÖLDEBB...


 

Kóstoljunk brokkolit!

 

 

Tegnap a kisebbik fiammal mentem vásárolni a hosszú autóúton  játszani kezdtünk amíg én vezettem, ő meg hátul a gyerekülésből írányított. A játék lényege, hogy ki kellet találni mire gondol a másik, igeeen a jól ismert "Kérdezz-felelek"-et hívtuk unalom üzőnek. Természetesen ügyeltem arra, hogy a fiam megfelelő mennyiségű Kitaláltam! szócskát zsebeljen be. Dícséretképpen mondtam is neki: - Gergő, te vezetsz! - erre Gergő megszeppent hangon csak annyit mondott: -De, Anya nekem nincs is jogsim!Fogd csak tovább a kormányt! :)

 

Szóval a szupermarketben találtam gyönyörű, friss brokkolit és gondoltam, ha már otthon nő uralom van (3-1az arány a férfiak javára) akkor ezt ismét bebízonyítom. :) A címből kitaláltátok, igen krémlevest készítettem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A brokkoli neve olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében azáltal, hogy olyan fontos enzimek működését is támogatja, melyek miatt hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.

A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra. Párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható.

 

A krémlevesek elkészítése egyszerű és nagyszerű! Mi szükséges hozzá?
Zöldség, sűrítő anyagnak 1 szem burgonya, kevés tejszín, zöldség vagy húsleves alaplé és a botmixer.

 

Hozzávalók 4 főre:                   

  2 fej brokkoli rózsáira szedve
  1liter zöldség v
agy húsleves alaplé
  1 hagyma finomra aprítva
  2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

  1 db krupli
  kb. 3dkg vaj
  só

  fehérbors


 

 

 

 

Tetejére:
Pirított magvak
(ki mit szeret)
Brokkoli bimbók

 

Elkészítése:
A vajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Felöntjük az alaplével és forralni kezdjük. Beletesszük a brokkolirózsákat és az apóra vágott krumplit. A rózsákat kb. egyforma, viszonylag kis méretűre szedjük, hogy egyszerre puhuljanak meg. Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A brokkoli szárát meghámozzuk, egész apróra felkockázzuk, a leveshez adjuk azt is.

Fedő alatt, kb. 6-10 percig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul, de nem fő szét. Robotgéppel vagy botmixerrel pürésítjük. Mivel én szerettem, ha a tetején van néhány brokkoli bimbó és nyersen egészségesebb is, ezért a tetejét megszórom vele, díszítésnek pirított napraforgó magot tettem rá, valamint olívaolajjal meglocsolt pirítóst szolgáltam mellé.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontos egészségmegőrző hatása:

    - csökkenti a sejtkárosító molekulák számát
    - védi a szívet
    - segít a rákmegelőzésben
    - védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől
    - aktivizálja az immunrendszert
    - erősíti a csontot
    - védi a szemet
    - gyomorfekély elleni küzdelem harcosa
    - méregtelenít


    A brokkoli megfőzése majdnem 90%-al gyengíti áldásos hatását. Honnan lehet ezt tudni? Egészen kézzelfogható a válasz. Mindössze annyit tettek a kutatók, hogy nyers és főtt brokkolit kínáltak férfiak egy-egy csoportjának, majd megvizsgálták a vérben és a vizeletben található sulforphane mennyiségét.
    Míg a nyers brokkolit fogyasztókban a sulforaphane biológiai hasznosulása 37% volt, addig a főtt brokkoli esetében ez mindössze 3,4%-ot ért el.

    A főzést a könnyebb emészthetőség miatt "találtuk fel". A sulforaphane felszívódása a testben mégis lassabban történik meg, ha a brokkolit megfőzzük. Ha nyers brokkolit fogyasztunk, akkor másfél óra múlva már megfelelő mennyiségben található meg szervezetünkben ez a vegyület, főtt brokkoli után még hat óra múlva sem tapasztalható a kielégítő fulforaphane szint.

 

Az első lehetőség, hogy ezt a ízletes krémlevest egészségbaráttá, azaz olyanná tegyük, hogy a sulphoraphane csodás hatása érvényesülhessen tegyük a következőket:

  • Készítsük el hagyományos módon a brokkolikrémlevest!

  • Fogjunk egy 

    nyers brokkolit, és morzsoljuk bele kézzel a kész levesbe!

     

Az ízvilágot csak tovább finomíthatjuk ezzel a lépéssel, a nyers brokkolidarabkák, azok az apró kis bimbócskák csak még érdekesebbé teszik a levest.

Ha azt szeretnénk, hogy teljes egészében csak nyers brokkolit használjunk, akkor kövessük azt az amerikai receptet, mely szerint, kevés víz hozzáadásával elég összeturmixolni a nyers brokkolit. A recept ezután egy kevés tejszínt javasol valamint fűszere
ket az ízesítéshez.


 Jó étvágyat mindenkinek!

 

Szólj hozzá!

Gombakrémleves

S&S 2011.01.04. 22:27

VALAMI GYORSAT VACSORÁRA

 

 

Ma este a boltban jártam és amikor megpillantottam egy üveg gombát, annyira megkívántam, hogy gondoltam készítek belőle egy kis gombakrémlevest a vacsora mellé. Ez, már csak azért is jó ötlet volt, mert a tegnap készített húslevesből éppen lefagyasztani készültem a maradékot. Így, egyik fele ment csak a jégre a másikból pillanatok alatt elkészítettem az esti levesünket. Férjem aki nem igazán szereti a gombát a szállingozó illatok közben azt mondta mégis csak megkóstolja, meg ha már elindítottam ezt a blogot akkor jó lesz valaki, aki elfogultság  (?) nélkül teszteli.

Ízlett neki.

Teszteljétek ti is! :-)


Hozzávalók 3 főre:

 

  • 25 dkg gomba vagy 1 gomba konzerv

  • kis olaj

  • 1 kis fej hagyma

  • 1 púpozott evőkanál liszt

  • 2,5 dl zöldséglé ( vagy kockaleves )

  • 2,5 dl tej

  • só, bors

  • petrezselyemzöld


Elkészítés:

Egy kis fej hagymát apróra vágunk és kevés olajon megfuttatjuk. Közben a gombát félbe vagy negyedekbe vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához, együtt pirítjuk tovább pár percig.

Itt, én elfelezem a gombákat, mert én szerettem, ha van benne apró gomba darabka, de aki igazán krémesen szereti az mindet benne hagyhatja. Megszórom a liszttel, majd pár másodperc kevergetés után felöntöm a zöldséglével és a tejjel. Kis lángon főzöm rövid ideig, a gomba úgyis hamar megpuhul. Kevergetni kell mivel a liszttől krémesre sűrűsödik, kevés borssal és petrezselyem zölddel ízesítem. Más fűszere nincs szűkség a főszerep a gombáé. Ha a gomba megfőtt turmix-szal vagy botmixerrel pépesítjük a leves. A félretett, olajon megpirított gomba darabokat beleöntöm és utóljára megrottyantom a már krémeslevest. Ha van otthon főzőtejszín azzal is készíthetjük a levest, ez az olcsóbb változat és ezzel is tökéletesen finom krémleves varázsolható az asztalra.


 

Kalandozás:

A mikroszkopikus gombáknak nagy jelentősége van, ám az emberre gyakran kedvezőtlen hatással bírnak. Megfertőzik és ehetetlenné teszik az ételeket. Penészes élelmiszerek, rothadó gyümölcsök, ezek a gombák jelenlétére utalnak. Ám vannak, amelyek kifejezetten hasznosak, például a nemes penész (téliszalámin). Táplálkozásunkban betöltött szerepük azonban felbecsülhetetlen. Vannak élelmiszerek, amelyeket nem tudnánk előállítani a gombák nélkül: élesztőgomba (kenyér), sajtok, kefír , sör, bor...

 

Szólj hozzá!

Hús leves gazdagon

S&S 2011.01.03. 23:46

IGAZI MAGYAR KEDVENC!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A húsleves az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb, legfinomabb és legegészségesebb leves. Nálunk az első számú kedvenc. Sokat segít ha valaki megfázott, hiszen tele van az immunrendszert védő vitaminokkal, ásványi anyagokkal, továbbá gyógyító hatású aminó savakkal. Hideg téli estéken nincs jobb egy tányér forró húslevesnél…

A férjem családjában nem húslevest esznek tésztával, hanem tésztát egy kis húslével...igen,igen...én sem bírtam megszokni, de minden testvére (4-en vannak) ugyan ilyen izléssel rendelkezik. Ha tehát a család érkezik hozzánk vendégségbe akkor 2 kg csiga tészta fő a sós vízben és a leves csak díszítés a tányéron, hogy a tészta ne száradjon ki. Veletek NEM ezt a receptet osztom meg, TI neveljétek a családotokat  a helyes útra, nekem még nem sikerült ebben a témában. :)

A húsleves elkészítése nagyon egyszerű, mégis minden háziasszonynak van egy saját házias receptje. Éppen ezért leírok egy alapreceptet, de ezt majd mindenki a saját ízlése szerint kövesse vagy módosítsa. Nem érdemes keveset készíteni, mert amit nem esztek meg a levesből, azt érdemes adagonként lefagyasztani, és olyan ételekhez felhasználni, amelyekbe nem raksz húst (pl. karfiolleves, sajtleves, krémlevesek) sokkal jobb ízük lesz.

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • Csirkehús darabok – lehetőleg csontosak, azaz szárny, comb, farhát stb
  • Néhány darab gumós ill. gyökeres zöldség mint pl. sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, paszternák, póréhagyma, karalábé
  • 1 fej vörös hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma
  • Egy-egy marék egyéb zöldség mint zöldborsó, kelkáposzta, kelbimbó, gomba, brokkoli, karfiol, paprika, paradicsom
  • 2 szem krumpli
  • Petrezselyem zöldje
  • Húsleves vagy zöldségleves kocka
  • Só, bors, esetleg chilli
  • 1-2 evőkanálnyi Worcestershire szósz (Sötét színű, híg fűszermártás)

 

Elkészítése:

    Egy nagy lábasban főzzük fel a hús darabokat, sózzuk meg egy kicsit. Pucoljuk meg a zöldségeket. A zöldségeket vágjuk negyedekre (ne apróra!) a másik vöröshagymát, fokhagymát, krumplit és az egész gyökeres zöldségeket egyben főzzük meg.. Mielőtt felforr a leves, egy szürke hab keletkezik a felszínén – ezt feltétlenül szűrjük le egy szűrővel, különben zavaros marad a leves.

    Amikor felforrt, adjuk hozzá a zöldségeket, a leveskockát, a borsot esetleg egy-két babér levelet. Vegyük le takarékra, és fedő alatt főzzük kb 40-50 percig. Csupán ekkor tegyük bele a többi zöldséget, mert ezeknek a főzése csupán 15-20 percet igényel. (pl. zöldborsó, brokkoli, karfiol, sokkal egészségesebb ha egy zöldség nincsen szétfőzve, hanem még ropogós). Közben, mialatt a leves fő, külön edényben sós vízben levestésztát főzünk. Ez lehet cérnametélt vagy csigatészta. Mikor a húsleves megfőtt, leszűrjük, és egy szép levesestálon tálaljuk.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesség:

CUKORKULÖRREL A cukrot (egy serpenyőben) szárazon megpirítjuk, amikor feketedni kezd, kevés hideg vizet hozzáadva "leoltjuk". Ha ezzel elkésünk, akkor keserű lesz. A sötétre égetett cukrot feloldjuk egy kis vízben, s ebből a "festékből" annyit adunk a leveshez, hogy az a kívánt színt kapja.


VÖRÖSHAGYMÁVAL A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. (Szép aranysárga színt ad.)


SÁRGARÉPÁVAL Kevés derített vajon reszelt répát pirítunk, míg a zsiradék át nem veszi a répa sárgás színét, ekkor a levesbe tesszük, majd a végén leszűrjük. (Egyszerűbb az eljárás, ha csak a színezett zsíradékot adjuk a leveshez.)

Derített vaj:A receptek olykor - a sütést is jobban bíró - derített vaj (azaz vajzsír) használatát írják elő. Ez úgy készül, hogy a (nagyobb adag) vajat habzásig hevítjük, majd levesszük a tűzről, s hagyjuk békében, amíg a habja, illetve a belőle kicsapódó anyagok leülepszenek. Ekkor leöntjük róla a tiszta zsiradékot, s azt használjuk.

Szólj hozzá!

Jalapeno krémleves tortilla chipsszel

S&S 2011.01.03. 00:30

 

Még mindig Mexikó...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a recept Magyarországon még sehol sem található csak itt és az ikertesóm blogján:vacsinalam.blogspot.com -n! Én egyszer egy kiváló mexikói étteremben  ettem ilyen levest, ám a receptet persze nem osztották meg velem. Így kénytelen voltam az ízlelőbimbóimra hagyatkozni  és ezen élmények segítségével megalkotni vagyis valamilyen szinten én találtam ki, alkottam meg ezt a finom levest. :)

CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!

A jalapeno paprika legjellemzőbb  tulajdonsága, hogy  hihetetlenül erős!

Egyike a leghíresebb paprikáknak. Nevét a mexikói Veracruz állambeli Jalapa város után kapta.

De mitől is csípős? Egy színtelen és ízetlen vegyület miatt, amely a kapszaicin. 

Nagyon stabil vegyület, sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Kivonata fehér por, mely alkoholban oldódik, de vízben nem. Ezért nem segít, ha a paprika csípősségét víz ivással próbáljuk enyhíteni. Egy Wilbur L. Scoville nevű tudós dolgozta ki az eljárást, hogyan lehetne meghatározni tudományosan, mennyire is csíp egy paprika.

A Scoville egység azt a számot adja, hányszoros higításban érezhető még a csípősség. A jalapeno csípőssége 2.500-10.000 Scoville egység. A magyar csípős paprika 100-500. De ez ne rémisszen el senkit, mert ettől  különleges!

Gyerekkoromban én sem értettem, hogyan lehet a csípőset szeretni, elvesznek benne az ízek, de mára felnőttem hozzá és igazán élvezem! Mondjuk ehhez kellett az, hogy az első élményem a csipős paprikával fantasztikus volt!

Egy olíva olajban érlelt jalapeno paprikát ettem, ami töltve volt az utánozhatatlan ízű amerikai mogyoró vajjal, abból is a klasszikus édes smooth fajtával, amely krémesen lágy. Hú, hát az valami fenomenális! A csípős paprikát, ellensúlyozza az édes, krémes mogyoróvaj. Olyan íz kavalkád, aminek nem lehet ellenállni :) Mindenkinek meg kell kóstolni egyszer! 

Ettől a levestől minden férfi odáig lesz! Az enyém legalábbis nagyon, utána ügyesen manipulálhatom legújabb kívánságom felé...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 6 főre:

2 liter húsleves alaplé ( akár leveskockából)

1 doboz paradicsom szósz

2-3 evőkanál jalapeno paprika

4 fej vörös hagyma

4 gerezd fokhagyma

2 tv paprika

vegeta

oliva olaj

 

 

Tálaláshoz:

Feta sajt

tortilla chpis

 

Az elkészítése nagyon egyszerű és gyors!

A vizet felteszed főni, bele dobsz 1-2 leves kockát, vagy egy darab csontot, farhát csirkét, ami éppen otthon van egy húsleves alaplé elkészítéséhez.

Ezután a hagymát és a fokhagymát megpucolod, majd  a jalapeno paprikával, tv paprikával és egy kis leveslével összeturmixolod. Kezdők még ne tegyék bele itt a paprikát. Előbb ízesítsék meg  a levest  a saját ízlésük szerint, ha úgy érzik jó akkor mehet bele a  paprika!

Miért is? Mert aki nincs hozzászokva a csípősséghez az onnantól nem igazán fogja érezni jól ízesített-e. Más szóval ebbe a levesbe még  a kezdők se tudnak belebukni :)

A hagymás pépet ezután  a levesbe öntöd, hozzáteszed a paradicsom szószt is,  mivel ez egy paradicsomos alaplé. (Nem sűrített paradicsomot, szószt!) Megízesíted, sóval, kis borssal, vegetával. 3-4 evőkanáé olíva olajtól még krémesebb, lágyabb lesz. Innentől a leves maga végzi a munkát, hagyod főni egészen forrásig.

Amint forr, az ízek jól összeérnek, hagyd forrásban kis lángon még 5 percig.

Nincs szükség másra, mint feta sajtot vagy bármilyen lágy sajtot kockázz az aljára, ez azért szükséges, mert ettől lesz lágy a csípősség érzése, mint a mogyoróvajnál. 

Mellé tortilla chipset tegyél és máris bezsebelheted a pasid dicséreteít!

 

Hasznos tudnivalók:

 

A jalapeno paprikát én a budapesti Lehel piacon szerzem be, egy üveg 700 forint körül van, de az legalább 10 adag elkészítésére elegendő.

Attól függ mekkora a család! (én 4 fővel számolok) A képen látható üvegben veszem és tárolom hónapokig, ebben szeletelve van már

a savanyított paprika. Sokféle ételhez lehet még apróra darabolva használni. Jó ha van belőle a hűtőszekrényben.

 

A paradicsomszószból a legfinomabb a házi, de nagyszerűen helyettesíthető a dobozos paradicsom szósszal Tescóban, Lidlben 150 forintos áron szerzem be őket. Ez elengedhetetlen kelléke a konyhámnak, mindig van belőle tartalék.

 

A tortilla chipset is ebben a két üzletben érdemes beszerezni, mert itt a legolcsóbb. Ha valaki tud jobb áron nyugodtan szoljón hozzá. J Ami fontos, ne sima chipset vegyetek, mert az nem helyettesíti, elolvad a levesben! A keményebb faját kell venni, ebből van natúr, sajtós, sós és csípős, ehhez a leveshez a csípős nem igazán kell. Azt hiszem ezt nem kell magyaráznom. Sok sikert a megvalósításhoz és remélem ízleni fog nektek is!

 

Tüzes jó étvágyat!

Szólj hozzá!

Mexikói paradicsomleves

S&S 2011.01.02. 21:04

VIVA LA MEXICO!
 

Könnyen, gyorsan elkészíthető különlegesség!

 

Kalandozás:

Mexikó minden államában más és más a specialitás, de az egész országra jellemző, hogy nagyon sok tengeri állatból készült ételt fogyasztanak. Az ételek jellegzetes ízét elsősorban a speciális fűszerek adják. Első a paprikafogyasztásban, és kb. húszféle borsot használnak. Jellemzően nagyon csípősen főznek. Tipikusan mexikói növény a jalaepena paprika, amihez ma már nálunk is hozzá lehet jutni. Az ebből készült leves receptjét is is megtalálhatjátok.

A mexikóiak rengeteget esznek, egyik fő foglalatosságuk az evés. Egy találó megjegyzés: Mexikóváros egyik fele főz, a másik meg megeszi.

 

 

Kóstoljuk meg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A recept - Hozzávalók 4 főre:

 

2 doboz paradicsom szósz

4 fej vöröshagyma

1 db paprika

4 nagyobb fokhagyma

5 evőkanál olíva olaj

3 dl húsleves alaplé

koriander

bazsalikom

10 dkg vaj

cukor

vegeta

trappista sajt

 

A hagymákat és a paprikát kockára vágjuk, majd megfuttatjuk a vajban. Közben a húsleveslét és a paradicsomszószt összekeverjük és forralni kezdjük. Ha kissé megpirult a hagyma, akkor egy kis leveslével, az olívaolajjal összeturmixoljuk majd a levesbe öntjük. Beletesszük a fűszereket (koriander, bazsalikom) egy kis só, és ízlés szerint cukorral édesítjük.

A trappista sajtot nagy lukú reszelőn lereszeljük és a leveses tálkába tesszük. Pirítóssal tálaljuk.

 

Szólj hozzá!