Soup & Spice Project

2011-es évi fogadalmam: megismertetni az emberekkel hogy a leves több annál mint amit eddig hittek. Utazás a kontinensek között, más kultúrák asztalra terítése, ízek kavalkádja, fűszerek pezsgése, forró élmény az ízlelő bimbóknak, erő a testnek, élmény a családnak. Ha velem utazol megismerheted a fűszernövények titkait, egészségünkre való hatásait és sok -sok érdekességet a gasztronómia világából.

Kedvenc blogom:

www.vacsinalam.blogspot.com

Hús leves gazdagon

S&S 2011.01.03. 23:46

IGAZI MAGYAR KEDVENC!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A húsleves az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb, legfinomabb és legegészségesebb leves. Nálunk az első számú kedvenc. Sokat segít ha valaki megfázott, hiszen tele van az immunrendszert védő vitaminokkal, ásványi anyagokkal, továbbá gyógyító hatású aminó savakkal. Hideg téli estéken nincs jobb egy tányér forró húslevesnél…

A férjem családjában nem húslevest esznek tésztával, hanem tésztát egy kis húslével...igen,igen...én sem bírtam megszokni, de minden testvére (4-en vannak) ugyan ilyen izléssel rendelkezik. Ha tehát a család érkezik hozzánk vendégségbe akkor 2 kg csiga tészta fő a sós vízben és a leves csak díszítés a tányéron, hogy a tészta ne száradjon ki. Veletek NEM ezt a receptet osztom meg, TI neveljétek a családotokat  a helyes útra, nekem még nem sikerült ebben a témában. :)

A húsleves elkészítése nagyon egyszerű, mégis minden háziasszonynak van egy saját házias receptje. Éppen ezért leírok egy alapreceptet, de ezt majd mindenki a saját ízlése szerint kövesse vagy módosítsa. Nem érdemes keveset készíteni, mert amit nem esztek meg a levesből, azt érdemes adagonként lefagyasztani, és olyan ételekhez felhasználni, amelyekbe nem raksz húst (pl. karfiolleves, sajtleves, krémlevesek) sokkal jobb ízük lesz.

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • Csirkehús darabok – lehetőleg csontosak, azaz szárny, comb, farhát stb
  • Néhány darab gumós ill. gyökeres zöldség mint pl. sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, paszternák, póréhagyma, karalábé
  • 1 fej vörös hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma
  • Egy-egy marék egyéb zöldség mint zöldborsó, kelkáposzta, kelbimbó, gomba, brokkoli, karfiol, paprika, paradicsom
  • 2 szem krumpli
  • Petrezselyem zöldje
  • Húsleves vagy zöldségleves kocka
  • Só, bors, esetleg chilli
  • 1-2 evőkanálnyi Worcestershire szósz (Sötét színű, híg fűszermártás)

 

Elkészítése:

    Egy nagy lábasban főzzük fel a hús darabokat, sózzuk meg egy kicsit. Pucoljuk meg a zöldségeket. A zöldségeket vágjuk negyedekre (ne apróra!) a másik vöröshagymát, fokhagymát, krumplit és az egész gyökeres zöldségeket egyben főzzük meg.. Mielőtt felforr a leves, egy szürke hab keletkezik a felszínén – ezt feltétlenül szűrjük le egy szűrővel, különben zavaros marad a leves.

    Amikor felforrt, adjuk hozzá a zöldségeket, a leveskockát, a borsot esetleg egy-két babér levelet. Vegyük le takarékra, és fedő alatt főzzük kb 40-50 percig. Csupán ekkor tegyük bele a többi zöldséget, mert ezeknek a főzése csupán 15-20 percet igényel. (pl. zöldborsó, brokkoli, karfiol, sokkal egészségesebb ha egy zöldség nincsen szétfőzve, hanem még ropogós). Közben, mialatt a leves fő, külön edényben sós vízben levestésztát főzünk. Ez lehet cérnametélt vagy csigatészta. Mikor a húsleves megfőtt, leszűrjük, és egy szép levesestálon tálaljuk.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesség:

CUKORKULÖRREL A cukrot (egy serpenyőben) szárazon megpirítjuk, amikor feketedni kezd, kevés hideg vizet hozzáadva "leoltjuk". Ha ezzel elkésünk, akkor keserű lesz. A sötétre égetett cukrot feloldjuk egy kis vízben, s ebből a "festékből" annyit adunk a leveshez, hogy az a kívánt színt kapja.


VÖRÖSHAGYMÁVAL A hagymát héjastól keresztben kettévágjuk, és (a vágási felületét) rostlapon, tűzhelylapon vagy száraz serpenyőben feketére pirítjuk, majd így főzzük bele a levesbe. (Szép aranysárga színt ad.)


SÁRGARÉPÁVAL Kevés derített vajon reszelt répát pirítunk, míg a zsiradék át nem veszi a répa sárgás színét, ekkor a levesbe tesszük, majd a végén leszűrjük. (Egyszerűbb az eljárás, ha csak a színezett zsíradékot adjuk a leveshez.)

Derített vaj:A receptek olykor - a sütést is jobban bíró - derített vaj (azaz vajzsír) használatát írják elő. Ez úgy készül, hogy a (nagyobb adag) vajat habzásig hevítjük, majd levesszük a tűzről, s hagyjuk békében, amíg a habja, illetve a belőle kicsapódó anyagok leülepszenek. Ekkor leöntjük róla a tiszta zsiradékot, s azt használjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://soupandspice.blog.hu/api/trackback/id/tr132558780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása