VALAMI GYORSAT VACSORÁRA
Ma este a boltban jártam és amikor megpillantottam egy üveg gombát, annyira megkívántam, hogy gondoltam készítek belőle egy kis gombakrémlevest a vacsora mellé. Ez, már csak azért is jó ötlet volt, mert a tegnap készített húslevesből éppen lefagyasztani készültem a maradékot. Így, egyik fele ment csak a jégre a másikból pillanatok alatt elkészítettem az esti levesünket. Férjem aki nem igazán szereti a gombát a szállingozó illatok közben azt mondta mégis csak megkóstolja, meg ha már elindítottam ezt a blogot akkor jó lesz valaki, aki elfogultság (?) nélkül teszteli.
Ízlett neki.
Teszteljétek ti is! :-)
Hozzávalók 3 főre:
25 dkg gomba vagy 1 gomba konzerv
kis olaj
1 kis fej hagyma
1 púpozott evőkanál liszt
2,5 dl zöldséglé ( vagy kockaleves )
2,5 dl tej
só, bors
petrezselyemzöld
Elkészítés:
Egy kis fej hagymát apróra vágunk és kevés olajon megfuttatjuk. Közben a gombát félbe vagy negyedekbe vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához, együtt pirítjuk tovább pár percig.
Itt, én elfelezem a gombákat, mert én szerettem, ha van benne apró gomba darabka, de aki igazán krémesen szereti az mindet benne hagyhatja. Megszórom a liszttel, majd pár másodperc kevergetés után felöntöm a zöldséglével és a tejjel. Kis lángon főzöm rövid ideig, a gomba úgyis hamar megpuhul. Kevergetni kell mivel a liszttől krémesre sűrűsödik, kevés borssal és petrezselyem zölddel ízesítem. Más fűszere nincs szűkség a főszerep a gombáé. Ha a gomba megfőtt turmix-szal vagy botmixerrel pépesítjük a leves. A félretett, olajon megpirított gomba darabokat beleöntöm és utóljára megrottyantom a már krémeslevest. Ha van otthon főzőtejszín azzal is készíthetjük a levest, ez az olcsóbb változat és ezzel is tökéletesen finom krémleves varázsolható az asztalra.
Kalandozás:
A mikroszkopikus gombáknak nagy jelentősége van, ám az emberre gyakran kedvezőtlen hatással bírnak. Megfertőzik és ehetetlenné teszik az ételeket. Penészes élelmiszerek, rothadó gyümölcsök, ezek a gombák jelenlétére utalnak. Ám vannak, amelyek kifejezetten hasznosak, például a nemes penész (téliszalámin). Táplálkozásunkban betöltött szerepük azonban felbecsülhetetlen. Vannak élelmiszerek, amelyeket nem tudnánk előállítani a gombák nélkül: élesztőgomba (kenyér), sajtok, kefír , sör, bor...