ZÖLD... ZÖLDEBB... MÉG ZÖLDEBB...
Kóstoljunk brokkolit!
Tegnap a kisebbik fiammal mentem vásárolni a hosszú autóúton játszani kezdtünk amíg én vezettem, ő meg hátul a gyerekülésből írányított. A játék lényege, hogy ki kellet találni mire gondol a másik, igeeen a jól ismert "Kérdezz-felelek"-et hívtuk unalom üzőnek. Természetesen ügyeltem arra, hogy a fiam megfelelő mennyiségű Kitaláltam! szócskát zsebeljen be. Dícséretképpen mondtam is neki: - Gergő, te vezetsz! - erre Gergő megszeppent hangon csak annyit mondott: -De, Anya nekem nincs is jogsim!Fogd csak tovább a kormányt! :)
Szóval a szupermarketben találtam gyönyörű, friss brokkolit és gondoltam, ha már otthon nő uralom van (3-1az arány a férfiak javára) akkor ezt ismét bebízonyítom. :) A címből kitaláltátok, igen krémlevest készítettem.
A brokkoli neve olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében azáltal, hogy olyan fontos enzimek működését is támogatja, melyek miatt hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.
A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra. Párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható.
A krémlevesek elkészítése egyszerű és nagyszerű! Mi szükséges hozzá?
Zöldség, sűrítő anyagnak 1 szem burgonya, kevés tejszín, zöldség vagy húsleves alaplé és a botmixer.
Hozzávalók 4 főre:
2 fej brokkoli rózsáira szedve
1liter zöldség vagy húsleves alaplé
1 hagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 db krupli
kb. 3dkg vaj
só
fehérbors
Tetejére:
Pirított magvak (ki mit szeret)
Brokkoli bimbók
Elkészítése:
A vajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Felöntjük az alaplével és forralni kezdjük. Beletesszük a brokkolirózsákat és az apóra vágott krumplit. A rózsákat kb. egyforma, viszonylag kis méretűre szedjük, hogy egyszerre puhuljanak meg. Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A brokkoli szárát meghámozzuk, egész apróra felkockázzuk, a leveshez adjuk azt is.
Fedő alatt, kb. 6-10 percig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul, de nem fő szét. Robotgéppel vagy botmixerrel pürésítjük. Mivel én szerettem, ha a tetején van néhány brokkoli bimbó és nyersen egészségesebb is, ezért a tetejét megszórom vele, díszítésnek pirított napraforgó magot tettem rá, valamint olívaolajjal meglocsolt pirítóst szolgáltam mellé.
Fontos egészségmegőrző hatása:
- csökkenti a sejtkárosító molekulák számát
- védi a szívet
- segít a rákmegelőzésben
- védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől
- aktivizálja az immunrendszert
- erősíti a csontot
- védi a szemet
- gyomorfekély elleni küzdelem harcosa
- méregtelenít
A brokkoli megfőzése majdnem 90%-al gyengíti áldásos hatását. Honnan lehet ezt tudni? Egészen kézzelfogható a válasz. Mindössze annyit tettek a kutatók, hogy nyers és főtt brokkolit kínáltak férfiak egy-egy csoportjának, majd megvizsgálták a vérben és a vizeletben található sulforphane mennyiségét.
Míg a nyers brokkolit fogyasztókban a sulforaphane biológiai hasznosulása 37% volt, addig a főtt brokkoli esetében ez mindössze 3,4%-ot ért el.
A főzést a könnyebb emészthetőség miatt "találtuk fel". A sulforaphane felszívódása a testben mégis lassabban történik meg, ha a brokkolit megfőzzük. Ha nyers brokkolit fogyasztunk, akkor másfél óra múlva már megfelelő mennyiségben található meg szervezetünkben ez a vegyület, főtt brokkoli után még hat óra múlva sem tapasztalható a kielégítő fulforaphane szint.
Az első lehetőség, hogy ezt a ízletes krémlevest egészségbaráttá, azaz olyanná tegyük, hogy a sulphoraphane csodás hatása érvényesülhessen tegyük a következőket:
Készítsük el hagyományos módon a brokkolikrémlevest!
Fogjunk egy
nyers brokkolit, és morzsoljuk bele kézzel a kész levesbe!
Az ízvilágot csak tovább finomíthatjuk ezzel a lépéssel, a nyers brokkolidarabkák, azok az apró kis bimbócskák csak még érdekesebbé teszik a levest.
Ha azt szeretnénk, hogy teljes egészében csak nyers brokkolit használjunk, akkor kövessük azt az amerikai receptet, mely szerint, kevés víz hozzáadásával elég összeturmixolni a nyers brokkolit. A recept ezután egy kevés tejszínt javasol valamint fűszereket az ízesítéshez.
Jó étvágyat mindenkinek!