Soup & Spice Project

2011-es évi fogadalmam: megismertetni az emberekkel hogy a leves több annál mint amit eddig hittek. Utazás a kontinensek között, más kultúrák asztalra terítése, ízek kavalkádja, fűszerek pezsgése, forró élmény az ízlelő bimbóknak, erő a testnek, élmény a családnak. Ha velem utazol megismerheted a fűszernövények titkait, egészségünkre való hatásait és sok -sok érdekességet a gasztronómia világából.

Kedvenc blogom:

www.vacsinalam.blogspot.com

Gombakrémleves

S&S 2011.01.04. 22:27

VALAMI GYORSAT VACSORÁRA

 

 

Ma este a boltban jártam és amikor megpillantottam egy üveg gombát, annyira megkívántam, hogy gondoltam készítek belőle egy kis gombakrémlevest a vacsora mellé. Ez, már csak azért is jó ötlet volt, mert a tegnap készített húslevesből éppen lefagyasztani készültem a maradékot. Így, egyik fele ment csak a jégre a másikból pillanatok alatt elkészítettem az esti levesünket. Férjem aki nem igazán szereti a gombát a szállingozó illatok közben azt mondta mégis csak megkóstolja, meg ha már elindítottam ezt a blogot akkor jó lesz valaki, aki elfogultság  (?) nélkül teszteli.

Ízlett neki.

Teszteljétek ti is! :-)


Hozzávalók 3 főre:

 

  • 25 dkg gomba vagy 1 gomba konzerv

  • kis olaj

  • 1 kis fej hagyma

  • 1 púpozott evőkanál liszt

  • 2,5 dl zöldséglé ( vagy kockaleves )

  • 2,5 dl tej

  • só, bors

  • petrezselyemzöld


Elkészítés:

Egy kis fej hagymát apróra vágunk és kevés olajon megfuttatjuk. Közben a gombát félbe vagy negyedekbe vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához, együtt pirítjuk tovább pár percig.

Itt, én elfelezem a gombákat, mert én szerettem, ha van benne apró gomba darabka, de aki igazán krémesen szereti az mindet benne hagyhatja. Megszórom a liszttel, majd pár másodperc kevergetés után felöntöm a zöldséglével és a tejjel. Kis lángon főzöm rövid ideig, a gomba úgyis hamar megpuhul. Kevergetni kell mivel a liszttől krémesre sűrűsödik, kevés borssal és petrezselyem zölddel ízesítem. Más fűszere nincs szűkség a főszerep a gombáé. Ha a gomba megfőtt turmix-szal vagy botmixerrel pépesítjük a leves. A félretett, olajon megpirított gomba darabokat beleöntöm és utóljára megrottyantom a már krémeslevest. Ha van otthon főzőtejszín azzal is készíthetjük a levest, ez az olcsóbb változat és ezzel is tökéletesen finom krémleves varázsolható az asztalra.


 

Kalandozás:

A mikroszkopikus gombáknak nagy jelentősége van, ám az emberre gyakran kedvezőtlen hatással bírnak. Megfertőzik és ehetetlenné teszik az ételeket. Penészes élelmiszerek, rothadó gyümölcsök, ezek a gombák jelenlétére utalnak. Ám vannak, amelyek kifejezetten hasznosak, például a nemes penész (téliszalámin). Táplálkozásunkban betöltött szerepük azonban felbecsülhetetlen. Vannak élelmiszerek, amelyeket nem tudnánk előállítani a gombák nélkül: élesztőgomba (kenyér), sajtok, kefír , sör, bor...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://soupandspice.blog.hu/api/trackback/id/tr262561303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása