Soup & Spice Project

2011-es évi fogadalmam: megismertetni az emberekkel hogy a leves több annál mint amit eddig hittek. Utazás a kontinensek között, más kultúrák asztalra terítése, ízek kavalkádja, fűszerek pezsgése, forró élmény az ízlelő bimbóknak, erő a testnek, élmény a családnak. Ha velem utazol megismerheted a fűszernövények titkait, egészségünkre való hatásait és sok -sok érdekességet a gasztronómia világából.

Kedvenc blogom:

www.vacsinalam.blogspot.com

Selymes karalábé krémleves

S&S 2011.01.09. 21:55

RECEPT A VILÁG VÉGÉRŐL

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyik nap csörgött a telefonom, a nagyobbik fiam, Kornél hívott, hogy vigyek el neki valamit gyorsan a Déli pályaudvarhoz. Én éppen ebédet főztem a kisebbik fiammal, Gergővel. Sem az időpont, sem a lehetőségem nem volt meg erre az útra, főleg, hogy mi a város másik végén Pesten lakunk. Ezért, ezt mondtam a telefonba: Most komolyan elvárod, hogy mindent itt hagyva elmenjek a világ végére?? A vonal másik végén, volt még néhány erőtlen próbálkozás, majd letettük a telefont. Gergő aki eddig a lábam mellett állt és hallgatott, most csillogó szemekkel nézett fel rám: - Anya, tényleg létezik a világ vége?Akkor menjünk már el és nézzük meg!

Aznap készült ez a leves :))))

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van aki még úgy imádja a nyers zsenge karalábét, mint én? Annak nem kell bemutatnom ezt a zöldséget. A nyers ,zsenge karalábé akár önmagában is fogyasztható. Kellemes íze miatt még a gyerekek is kedvelik. Fogyaszthatjuk méregtelenítő ételként vagy italként. A karalábé krémleves egyszerűen elkészíthető, mely nem igényel se habarást, se rántást, így egy aránylag egészséges leves.

 
Hozzávalók 4 főre:

  • 2 zsenge karalábé

  • 1 krumpli

  • 1 hagyma

  • 1 ek olívaolaj

  • 7 dl húsleves alaplé (vagy húsleveskocka)

  • 1,5 dl tejszín

  • só és fehérbors

Elkészítés:

A megtisztított hagymát, karalábét vágjuk kockákra. Egy lábasban melegítsük meg az olajat, a hagymát dinszteljük meg benne, majd adjuk hozzá a karalábét és a kruplit. Pár perc pirítás után öntsük fel a húslevessel. Főzzük a zöldségeket kb. 15 percig puhára a levesben.A levest vegyük le a tűzről, pürésítsük robotgéppel. Ahhoz hogy igazán selymes legyen egy szürőn is át kell paszírozni, majd ezután tegyük vissza melegíteni. Kézi habverővel keverve folyamatosan öntsük a tejszínt a levesbe. A levest melegítsük át ismét, ízesítsük sóval, fehér borssal. Díszítsük a karalábé zsenge, középen elhelyezkedő leveleivel, melyek nagyon tápanyagokban nagyon értékesek vagy szórjuk meg petrezselyem zölddel és kész.

JÓ TUDNI!

A karalábé akkor a legértékesebb, amikor friss és gumója kisebb. Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Legtöbb benne a kálium, ezenkívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is van benne. Só- és kalóriaszegény – 30 kcal/10 dkg – zöldségféle. Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó hatású, jó bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén. A benne levő enzimek elősegítik az emésztést. A karalábé leve a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően erős antibakteriális, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.

Ezért ebből is érdemes nyers turmix italokkal kezdeni a napot!

A zsenge gumókat legjobb nyersen felhasználni. Ez jót tesz a fogaknak is. A nagyobbakból levest, főzeléket, egytálételt vagy töltött karalábét készíthetünk. A fűszerek közül a lestyán, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, az ánizslevél és a fehér bors illik hozzá. Jó tudni! Zsenge, közepén elhelyezkedő levelei is értékesek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://soupandspice.blog.hu/api/trackback/id/tr12572776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása