RECEPT A VILÁG VÉGÉRŐL
Egyik nap csörgött a telefonom, a nagyobbik fiam, Kornél hívott, hogy vigyek el neki valamit gyorsan a Déli pályaudvarhoz. Én éppen ebédet főztem a kisebbik fiammal, Gergővel. Sem az időpont, sem a lehetőségem nem volt meg erre az útra, főleg, hogy mi a város másik végén Pesten lakunk. Ezért, ezt mondtam a telefonba: Most komolyan elvárod, hogy mindent itt hagyva elmenjek a világ végére?? A vonal másik végén, volt még néhány erőtlen próbálkozás, majd letettük a telefont. Gergő aki eddig a lábam mellett állt és hallgatott, most csillogó szemekkel nézett fel rám: - Anya, tényleg létezik a világ vége?Akkor menjünk már el és nézzük meg!
Aznap készült ez a leves :))))
Van aki még úgy imádja a nyers zsenge karalábét, mint én? Annak nem kell bemutatnom ezt a zöldséget. A nyers ,zsenge karalábé akár önmagában is fogyasztható. Kellemes íze miatt még a gyerekek is kedvelik. Fogyaszthatjuk méregtelenítő ételként vagy italként. A karalábé krémleves egyszerűen elkészíthető, mely nem igényel se habarást, se rántást, így egy aránylag egészséges leves.
Hozzávalók 4 főre:
2 zsenge karalábé
1 krumpli
1 hagyma
1 ek olívaolaj
7 dl húsleves alaplé (vagy húsleveskocka)
1,5 dl tejszín
só és fehérbors
Elkészítés:
A megtisztított hagymát, karalábét vágjuk kockákra. Egy lábasban melegítsük meg az olajat, a hagymát dinszteljük meg benne, majd adjuk hozzá a karalábét és a kruplit. Pár perc pirítás után öntsük fel a húslevessel. Főzzük a zöldségeket kb. 15 percig puhára a levesben.A levest vegyük le a tűzről, pürésítsük robotgéppel. Ahhoz hogy igazán selymes legyen egy szürőn is át kell paszírozni, majd ezután tegyük vissza melegíteni. Kézi habverővel keverve folyamatosan öntsük a tejszínt a levesbe. A levest melegítsük át ismét, ízesítsük sóval, fehér borssal. Díszítsük a karalábé zsenge, középen elhelyezkedő leveleivel, melyek nagyon tápanyagokban nagyon értékesek vagy szórjuk meg petrezselyem zölddel és kész.
JÓ TUDNI!
A karalábé akkor a legértékesebb, amikor friss és gumója kisebb. Gazdag ballasztanyagokban és C-vitaminban. Legtöbb benne a kálium, ezenkívül kalcium, vas, foszfor, magnézium, jód, A-, B1-, B2-vitamin és niacin is van benne. Só- és kalóriaszegény – 30 kcal/10 dkg – zöldségféle. Gyógyhatását a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönheti. Hurutoldó hatású, jó bőrproblémák, tüdőpanaszok esetén. A benne levő enzimek elősegítik az emésztést. A karalábé leve a vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően erős antibakteriális, így folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat.
Ezért ebből is érdemes nyers turmix italokkal kezdeni a napot!
A zsenge gumókat legjobb nyersen felhasználni. Ez jót tesz a fogaknak is. A nagyobbakból levest, főzeléket, egytálételt vagy töltött karalábét készíthetünk. A fűszerek közül a lestyán, a petrezselyemzöld, a szerecsendió, az ánizslevél és a fehér bors illik hozzá. Jó tudni! Zsenge, közepén elhelyezkedő levelei is értékesek.