ZÖLDSÉGEK FELDOLGOZÁSA
A mai bejegyzés a zöldségek előkészítése, feldolgozása, sajátosságainak bemutatása. Főzésnél fontos a jó időbeosztás és a hasznos trükkök, praktikák ismerete. Ehhez találtok itt hasznos tudnivalókat oktató videókat!
Jó tanulást!
Hogyan használjuk?
HAGYMA:
Egészben: húslevesben héjával együtt főzzük
Cikkelyekben: ragukhoz
Karika: pl. a hagymás rostélyoshoz a tisztított hagymát, a leveleit keresztbe vágva, vékonyan leszeleteljük
Félkarika: pl. a párolt káposzta készítésénél a tisztított hagymát félbe, majd keresztbe vékony szeletekre vágjuk
Finom, apró: a legtöbb étel készítéséhez így használjuk - a tisztított, felezett hagymát a volt gyökeres részével felénk fordítva sűrűn bevagdossuk úgy, hogy ne essen szét, ezután elfordítva a deszka lapjával párhuzamosan egy-két helyen bevágjuk, majd keresztbe apró darabokra metéljük
Videó megtekintése:
BURGONYA:
Egészben: pl. a rakott burgonya készítéséhez jól megmossuk, majd hideg, sós vízben tesszük fel főni a héjas burgonyát;
Cikk: pl. a serpenyős vagy paprikás burgonya készítéséhez a tisztított burgonyát hosszában félbe, majd cikkekre vágjuk
Hasáb: a hasábburgonya készítésénél a tisztított burgonyát kb. 4- hosszú és 6-7 mm-es másik két dimenziójú hasábokra vágjuk
Kocka: a tisztított burgonyát, kb. élhosszúságú kockákra vágjuk, majd bő zsiradékban megsütjük; vagy megfőzzük
Korong, karika: két alaptípusa ismert, vagy héjában főzzük a burgonyát és hámozás, kihűtés után, kb. fél cm vastag korongokra vágjuk, vagy először tisztítjuk, majd vékony karikákra szeleteljük
Videó megtekintése:
SÁRGARÉPA:
Egészben: a tisztított répát, pl. így tesszük a húslevesbe
Kocka: pl. a szárnyasragu-levesnél a tisztított sárgarépát, kb. fél cm élhosszúságú kockákra vágjuk
Karika: a tisztított sárgarépát vagy vékony karikákra, vagy először hosszában félbe vágjuk, majd keresztbe vékonyan leszeleteljük.
Videó megtekintése: